Klaipėdos miesto nekilnojamosios kultūros vertybės
PAIESKA

Kukuliškių (Karklės) baterija 30621
Pamario g. 11, Kukuliškių k. (Kretingalės sen.)
 

Istorinė, techninė, architektūrinė vertė
Pastatyta 1939 m.

1939 m. Klaipėdos krašte pastatyti vokiečių įtvirtinimai yra vienas iš unikalių faktų vokiečių fortifikacijos istorijoje. Jie buvo pastatyti pagal tipinius vokiečių karinio jūrų laivyno bunkerių modelius, liko beveik nepažeisti per karinius veiksmus. Baterijos centre – betono konstrukcijos ugnies valdymo postas (kaponyras), abipus jo, dalinai užpilti kopų smėliu, du betono konstrukcijos artilerijos blokai, kurių kiekviename gale įrengtos pabūklų platformos ir amunicijos saugyklos bei tarp jų esančios patalpos įgulai. Baterija veikė iki 1955 m., vėliau su pertraukomis čia įsikurdavo pasieniečiai.

Vienas artilerinis blokas 2002 m. buvo dalinai sutvarkytas Pajūrio regioninio parko iniciatyva. Nuo 2009 m. Klaipėdos karo istorijos entuziastai kartu su parko direkcija pradėjo kaupti eksponatus, susijusius su šio krašto įtvirtinimais ir jų istorija.

2009 m. atkastas FLAK-40 pabūklo vamzdis – labai retas egzempliorius – pasaulyje, dabartinėmis žiniomis, jų yra tik trys: Vokietijoje, JAV ir čia, pajūryje.

Šiuo metu baterijoje vykdomos ekskursijos.

 

 

Virtualus turas
Papildyti komentaru, nuotrauka
Papildyti komentaru, nuotrauka
Turite informacijos, nuotraukų apie šį objektą? Kviečiame pasidalinti.
* Maksimalus komentaro teksto ilgis: 800 simbolių