Klaipėdos miesto nekilnojamosios kultūros vertybės
PAIESKA

Rimkų geležinkelio stoties pastatų kompleksas 37996, miesto istorinė dalis

Kompleksą sudaro:
pastatas - 37997, Rimkų g. 2, dviejų aukštų su mansarda, istorizmo stiliaus pastatas statytas apie 1930 m.
pastatas -  37997, Rimkų g. 4, dviejų aukštų su mansarda, istorizmo stiliaus pastatas statytas apie 1930 m.;
geležinkelio stotis - 37999, Rimkų g. 6, pastato pietinėje dalyje dviejų aukštų su mansarda, priestatas perono pusėje vieno aukšto, šiaurinėje dalyje – vieno aukštas su pastoge, statytas apie 1875 m.
sandėlis - 38000, Rimkų g. 6,vieno aukšto su pusrūsiu, kompaktiško stačiakampio plano tūrio, dengtas plačiu dvišlaičiu stogu, statytas apie 1875 m.

Architektūrinė vertė
Pastatytas XIX a. 8 deš.

 

Rimkų geležinkelio stotis pastatyta XIX a. 8 dešimtmetyje (apie 1875 metus), išpirktoje Rimkų dvaro žemėje nutiesus geležinkelio Klaipėda–Tilžė atšaką Klaipėda–Pagėgiai.

Dvaras ir jo žemėje pastatytas geležinkelio stoties kompleksas šaltiniuose lietuvių kalba vadinami „Rimkai“ arba „Vaidaugai“ (prie dvaro sodybos išaugusio kaimo pavadinimas), o vokiečių kalba publikuotuose šaltiniuose XIX a. – XX a. pirmoje pusėje dvarvietė, geležinkelio stotis, Vaidaugų kaimas ir senasis Protnešų kaimas vadinti „Karlsberg“ (Carlsberg).

Dvaro įkūrėju laikomas apie 1785 metus būsimos dvarvietės sklypą nupirkęs Mišeikių dvaro savininkas, Klaipėdos pašto sekretorius ir banko savininkas Johan Georg Schultze (Schulz), dvarą sūnaus garbei pavadinęs Karlsbergu. 1842–1853 metais per Karlsbergo dvarą su kaimu nutiestas plentas Klaipėda–Tilžė. XIX a. II pusėje plento vakarinėje pusėje, nupirkus iš dvaro žemės ruožą geležinkelio tiesimui, buvo pastatytas geležinkelio stoties kompleksas.

XX a. II pusėje sunyko pagrindinė dvaro sodyba, duomenų apie buvusius dvaro rūmus ir kitus nugriautus pastatus nėra. Išlikę 3 pastatai: buvęs Rimkų paštas, ūkinis pastatas, kuriame vietinių gyventojų teigimu buvo įrengtas malūnas ir gyvenamas pastatas, kuris galėjo būti dvaro valdytojo ar ūkvedžio namas. Visi pastatai perstatyti, pritaikyti kitai paskirčiai. Išlikę 3 rekonstruoti pastatai neatspindi istorinės sodybvietės vaizdo.

Rimkų geležinkelio stoties kompleksas, kaip jau minėta, statytas XIX a. pab. – XX a. pr. pagal tipinius modifikuotus tokios paskirties objektų projektus.

 

Virtualus turas
Papildyti komentaru, nuotrauka
Papildyti komentaru, nuotrauka
Turite informacijos, nuotraukų apie šį objektą? Kviečiame pasidalinti.
* Maksimalus komentaro teksto ilgis: 800 simbolių